Obří tendr za půl miliardy korun vypsala ústecká univerzita (UJEP). Stavební firmy se až do půlky září mohou ucházet o stavbu Centra přírodovědných a technických oborů (CPTO), které vyroste v areálu kampusu na místě bývalé porodnice.

230 NOVÝCH PARKOVACÍCH MÍST

„V tomto týdnu proběhnou v kampusu prohlídky staveniště pro zájemce o zhotovení stavby,“ říká mluvčí univerzity Jana Šiková s tím, že půjde o vůbec nejdražší a nejnáročnější investici v historii UJEP. Kromě učeben, laboratoří, přednáškových sálů a kabinetů pojme stavba rovněž děkanát nebo velkou menzu. Projekt počítá taktéž s vybudováním 230 parkovacích míst.

„Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí bez DPH téměř 454 milionů korun. Financování výstavby bude z prostředků státního rozpočtu v rámci dotačního titulu ministerstva školství a dále z vlastních prostředků univerzity,“ zmiňuje rektor Martin Balej. V tendru zvítězí firma, která nabídne nejnižší cenu.

Kampus UJEP focený z dronu. Ilustrační foto.
Mimořádný úspěch. Ústecká univerzita získala na dotacích 842 milionů

Se zhotovitelem pak univerzita plánuje podepsat smlouvu do konce letošního října. „Skutečný termín uzavření smlouvy se však může měnit v závislosti na délce trvání zadávacího řízení,“ upozorňuje kvestor Leoš Nergl.

Kompletní dokončení výstavby CPTO je podle zadávací dokumentace stanovené do 30. září 2019.

NEJDRAŽŠÍ STAVBA UNIVERZITY

CPTO bude nejdražší stavbou univerzity. „Doposud nejdražší výstavba se týkala Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra UJEP, které vyšlo na 346 milionů. Z toho náklady na Vědeckou knihovnu činily 125 milionů a na objekty aul, přednáškových sálů a rektorátu 221 mil korun,“ doplnila Šiková.

Autorem vítězného návrhu se stal tým architektů pod vedením Petra Pelčáka, profesora Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně.

„Snažili jsme se vymyslet stavbu, která bude udržitelná a bude minimalizovat provozní náročnost. Budova nespotřebovává velké množství energií. To je dáno jak konstrukcí fasády, tak méně okny. Jednoduše řečeno: Používali jsme selský rozum,“ uvedl Pelčák.

Ústeckému architektovi a zastupiteli Janu Hroudovi (PRO!Ústí) se nová stavba zamlouvá.

„Architektonický návrh stavby od architektonické kanceláře Pelčák a partner je dobrým výsledkem veřejné architektonické soutěže. Jde o velmi zdařilý a kultivovaný dům, který má potenciál kvalitně doplnit strukturu kampusu a stát se jednou z jeho dominant, tak jak tomu bylo u původního a bohužel zbouraného pavilonu bývalé porodnice od Franze Josefa Arnolda,“ podotkl Hrouda.

Parkoviště v Zanádraží.
Za parkovné v srdci Ústí zaplatíte víc. Celodenní stání vyjde na dvě stovky

Naopak nedaleké Spolchemii se nelíbí, že CPTO vyroste v její zóně havarijního plánování. Odborné odhady hovoří prý až o 200 milionech korun, které by chemička musela investovat do bezpečnostních opatření ve svém areálu.

Nejdražší stavby v Ústí nad LabemObchodní centrum Forum – 1,8 miliardy
Oprava Muzea města Ústí nad Labem – 447 milionů
Vybudování hotelu Větruše – 160 milionů
Lanová dráha na Větruši – 85,6 milionu
Stavba areálu Zanádraží – 170 milionů
Oprava plavecké haly na Klíši – zhruba 250 milionů
Stavba Mariánského mostu – 750 milionů