VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi mají zdravý unikát. Raw zmrzlině pomáhá do světa kluk z Mostu

Most – Odborníci nejprve pochybovali, že skutečná raw zmrzlina může vzniknout. Teď ale jedinečný produkt nemá konkurenci.

20.6.2017 1
SDÍLEJ:

Vlasta Habl se podílí na výrobě a distribuci ultrazdravých nanukůFoto: Deník/Alena Herzánová

Začalo to tak, že na Alchymistických Litoměřicích viděl dva kluky v bambusovém stánku, kteří prodávali zdravé nanuky. Zastavil se u nich, dal se s nimi do řeči a spatřil obrovský potenciál. Dnes Vlasta Habl z Mostu cestuje s jedinečným výrobkem po celé České republice i po různých koutech Evropy.

Společnost Rawito založil v roce 2015 Ondřej Horáček z Prahy. Inspirovala ho k tomu jeho návštěva Jamajky, během které si všimnul, kolik jedí místní obyvatelé zmrzliny. Žádná z nich ale nebyla bez živočišných produktů a chemických látek. Protože on sám byl už v té době na raw stravě, inspirovalo ho to a rozhodl se, že zkusí vyrábět zdravou zmrzlinu.

Když se vrátil do Česka, začal si zjišťovat informace a pracovat na své představě. Navštívil dokonce italský veletrh zmrzlinářských strojů a techniky. Přednesl tam světovým zmrzlinářům svůj nápad, ale nesetkal se s pozitivní odezvou. Zpochybňovali, že se mu to povede a vysmáli se mu. On to ale nevzdal, naopak začal na nápadu pracovat ještě intenzivněji. Seznámil se s člověkem, který je odborník na chemii potravin a který mu poradil s tím, jak to udělat, aby všechny suroviny držely při sobě. Pak už to bylo jen o zkoušení a hledání receptu na ideální zmrzlinu. První zdravé nanuky byly hotové v roce 2015 před pražským veletrhem biostylu.

Češi vymysleli unikát

„Do tohoto rozjetého vlaku jsem v minulém roce naskočil i já,“ začíná vyprávět svůj příběh Vlasta Habl. V sedmičlenném týmu společnosti zastává funkci jakéhosi ambasadora, který unikátní český produkt šíří mezi lidmi osobní formou. Baví ho s nimi komunikovat a předávat jim informace nejen o výrobku, který s sebou přivezl, ale také o zdravém životním stylu či ekologickém myšlení.

Habl jezdí po různých festivalech a veletrzích zdravého životního stylu jak v České republice, tak v zahraničí. Nejčastěji se pohybuje v sousedním Německu, kde už navštívil akce například v Brémách, Berlíně, Düsseldorfu nebo Kolíně nad Rýnem. Dostal se ale také do Švýcarska, Velké Británie nebo do Španělska. Všude tam se české nanuky setkávají s úspěchem. „Lidé jsou často překvapení, co se podařilo vymyslet,“ říká Habl, který svou cestu ve společnosti považuje za jedno velké dobrodružství.

Je to pro něj ale také velká pocta. „Jsem rád, že se mohu podílet na tvorbě produktu, který nemá konkurenci. Je to jedinečné a je úžasné, že se to vytvořilo v Česku,“ myslí si a dodává, že je dobře, že se svět dozví, jak to máme a že i Češi umějí vytvořit dobrý produkt a dělat ho s láskou. „Je to super, když člověk může Českou republiku reprezentovat s něčím kvalitním, co všem chutná,“ má radost Habl.

Kvalitní, zdravé, ručně vyráběné

Výjimečnost nanuků Rawito je hned v několika směrech. Nanuky na sobě mají nálepku handmade, která znamená, že jsou vyráběny ručně. „Od namíchání směsi až po zabalení do obalu si všechno děláme sami. Výrobna je v Praze a při výrobě nanuků jsou přítomni dva až tři lidi,“ popisuje Habl. Do nanuků jsou použity jen skutečné a kvalitní suroviny – žádné náhražky. V brusinkovém nanuku tak lidé najdou opravdové brusinky. Kešu i kokosové mléko je také vyrobené přímo v této společnosti. Nejsou použity žádné živočišné výrobky, takže výrobek je vhodný i pro vegany nebo lidi s alergií na mléko. Nanuky neobsahují ani lepek. Naopak obsahují nejrůznější zdravé superpotraviny.

Neobvyklá u takového produktu je i bohatá nabídka příchutí, ze které si lidé mohou vybrat. Je jich celkem jedenáct. „Nejoblíbenější příchuť je čokoládová a vanilková v tmavé čokoládě s mandlemi,“ vyjmenovává Habl s tím, že hlavně lidé, kteří si jejich nanuky dávají poprvé, často jdou do klasiky a sahají po dobře známých příchutích. Jejich nejzdravější nanuk je ten s kustovnicí čínskou. Nanuky jsou k sehnání jednak na různých akcích, jednak ale také ve spoustě prodejních míst po celém Česku. V Mostě se dají nanuky koupit například v krámku s názvem Špajz.

Celková výroba probíhá také s ohledem na udržitelnost rozvoje a životní prostředí. Suroviny pocházejí od zodpovědných zemědělců, obaly jsou vyráběny z recyklovatelných materiálů. Produkce odpadu je snižována už při výrobě a ten, který přece jenom vznikne, je buď tříděn, nebo kompostován.

Protože zájem o své zdraví a tím pádem i o zdravé potraviny má stále více lidí napříč všemi generacemi, plánuje společnost svůj další růst a nové produkty. „Máme hned několik vizí do budoucna, na kterých pracujeme. Jdeme ale krok po kroku. Ve vzduchu už byl nápad třeba na výrobu zmrzliny ve vaničkách,“ prozrazuje Habl, jak by se to mohlo vyvíjet dál.

Raw foodTermínem se označuje takzvané živé jídlo, které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Raw food vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty, živiny a důležité enzymy. Největší procento jídelníčku vitariána tvoří především ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody. Důležité je také vhodné pořadí jídla pro správné trávení. Například ovoce by se nemělo kombinovat se zeleninou apod. Oblíbené jsou na živé stravě také různé koktejly, ve kterých se smíchá několik potravin – tzv. smoothies.
zdroj: Wikipedia.org

Autor: Alena Herzánová

20.6.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Uvidíme fotbalový souboj českého a slovenského mistra

Pro seniory a děti ze Šuplíku v Kadani vyšlapali přes sto tisíc korun
2

Na Vysmátém létu vyšlapali pro seniory a děti přes sto tisíc korun

Bývalý Pirát Daniel Bukač byl draftován do NHL

Chomutov, Most - Mladého obránce původem z Mostu si vybral tým Boston Bruins.

Chomutovská liga malého fotbalu letos slaví čtvrt století své existence

Chomutov – Touha hrát dobrý futsal vedla před 25. lety partu mladých kluků k založení Chomutovské ligy malého fotbalu. (CHLMF). Ve středu 28. června to bude na den přesně 25 let. Tým FC Krušnohor v čele s Milošem Matlachem a Jiřím Kupcem tehdy rozjel unikátní amatérskou futsalovou soutěž. Z osmi týmů, které hrály v roce 1992 první sezonu, se soutěž postupně rozšířila až na 84 týmů v zimní lize v sezoně 2012/2013. „To je náš rekord. Bylo to něco přes tisíc hráčů," uvedl Kupec.

Kadaň se v přípravě setká s týmem z německé nejvyšší soutěže

Kadaň – Tým Fischtown Pinguins bude kadaňská hala hostit 12. srpna. Celkem mají hokejisté naplánováno devět přípravných utkání.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies