Projít se chomutovským Globusem s odborným doprovodem, to znamená ocitnout se spíš v domácím podniku než velkém hypermarketu. Skoro všechny masné výrobky si tu vyrábějí sami, pečivo tu nerozpékají dovezené z mrazíren, ale pečou vlastní. Pěkně od mouky až po rohlík. Však je také vlastní řeznictví a pekárna největší chloubou a vlajkovou lodí všech hypermarketů Globus. Stejně jako vlastní jídelna. Jen v Chomutově pracuje v těchto třech provozech na 130 lidí. „Kvalita a čerstvost našich prodávaných výrobků a to nejenom z vlastních výrob, je pro Globus tou nejdůležitější odpovědností vůči našim zákazníkům," dodává k tomu ředitel chomutovského hypermarketu pan Martin Proška.

Řeznictví: Od prasete k párkům

Logo Globusu.Kvalita a čerstvost. To je hlavní heslo řeznictví Globus, které v chomutovském regionu působí už čtrnáct let. Abyste poznali, že to není jen slogan pro billboardy, stačí nahlédnout trochu do zákulisí, jako se to povedlo nám.

V zadní části Globusu se totiž skrývá prostor, jaký by bral kdejaký řezník v regionu. Vlastní výrobna i s bourárnou. Stručně se dá říci, že z jedné strany Globusu přivezou půl prasete a z druhé se už prodává v podobě párků, masa či uzenin. „Výrobky urazí pouhých pět metrů z výroby rovnou do prodejní vitríny," potvrzuje Lubomír Bouše, vedoucí řeznictví v chomutovském Globusu.

Jenže tím jsme přeskočili to nejdůležitější – výrobnu. Řezníci tu vyrábějí drtivou většinu masných výrobků, které si můžete v Globusu koupit. Šunku, párky, sekanou, špekáčky vepřovou plec i hovězí žebro. Ve zdejší bourárně zpracují zhruba 120 tun masa měsíčně a vyrobí z nich asi 60 tun uzenin a řeznických specialit. „Bouráme hovězí, vepřové, telecí a jehněčí maso. V nabídce ale máme i králíky a krůty," dodává Bouše s tím, že vepřové a hovězí maso bere Globus od českých a moravských dodavatelů.
Uzeniny tu vyrábějí podle tradičních receptur a především pouze z masa. „Nepoužíváme žádné náhražky jako mouka nebo sója," říká vedoucí řeznictví. Své výrobky si zdejší řeznictví nechává dokonce kontrolovat nezávislou akreditovanou laboratoří.
V rámci hypermarketu má pak řeznictví tři prodejní místa. Prodejny řeznických specialit hned za vchodem hypermarketu i Baumarktu a pak čtyřicet metrů chladicích pultů uvnitř prodejny.

Co máme nejradši?
Asi nejznámější výrobek řeznictví je sekaná Globus. „Sekaná v housce" je dodnes hit mezi mnohými Chomutováky i Jirkováky. Ale zdejší řezníci vědí, že to není všechno. Nejoblíbenější z výsekových mas je například vepřová plec bez kosti , kýta nebo také bok . Z hovězího masa je to např. hovězí žebro s kostí anebo kližka a pečeně z krku. A z uzenin? Kromě zmíněné sekané jsou to také vídeňské párky , špekáčky a ze specialit třeba sedlácká šunka a Globus šunka .

Pekárna: Od mouky po rohlík

Pekárna Globus.Vlastní směsi pro speciální chleby, žitný kvas, pravá šlehačka, žádná chemie nebo umělá barviva. To je něco, čím se může pochlubit chomutovský Globus u pekařských a cukrářských výrobků. A může se chlubit s klidem, protože je tu zdejší pekaři vyrábějí od mouky až po rohlík. Mají k tomu podobné zázemí jako kolegové řezníci.

Globus provozuje vlastní pekárnu a cukrářství ve všech svých hypermarketech. Tomu chomutovskému šéfuje Václav Malý. „Filozofií je nabídnout zákazníkům čerstvé pečivo vyráběné podle vlastních receptur a v průběhu celého dne," říká a jako příklad uvádí klasický chleba. „Používáme pouze tradiční žitný kvas, který si sami vyrábíme tradiční metodou," popisuje.

A dalších příkladů má řadu. Tak třeba při výrobě dortů, rolád a dalších zákusků tu používají jen živočišnou (pravou) šlehačku a také ostatní suroviny jsou na přírodní bázi, tedy žádná chemie či umělá barviva. U speciálních chlebů nepoužívají průmyslovou směs, ale každý den si vyrábějí vlastní směs semen s olejem (slunečnice, sezam, len, dýně, česnek a podobně). Rohlíky a housky posypávají nevlhnoucí, takzvanou bavorskou solí. Koblihy tu vyrábějí z másla a vajec a cukr je opět nevlhnoucí. A mimochodem – jen v Globusu si koupíte koblihy s borůvkovou či malinovou náplní.

Zamražené nebo předpečené polotovary tady nepoužívají. „Veškeré chleby a pečivo jsou vyrobeny standardní cestou," říká vrchní pekař Malý a také ji popisuje. „Přesně si navážíme suroviny, zamícháme těsto, vytvarujeme ručně nebo strojem, necháme kynout a pak pečeme."

Denně pekařství Globusu nabízí zhruba sedmdesát druhů pekařských a asi 75 druhů cukrářských výrobků. A sortiment rozšiřují v závislosti na sezoně, o Vánocích tu vyrábějí vlastní těsta a cukroví o Velikonocích jidáše či máslové mazance. „Vyrábíme ale i speciální dorty, například u příležitosti Svatého Valentýna nebo Dne matek," dodává na závěr vedoucí pekárny.

Pekárna jako laboratoř

Abyste si udrželi slibovanou kvalitu a všechny normy, na to nestačí jen umyté ruce. Někdy to připomíná skoro laboratorní pokusy. „U dodavatele mouky pravidelně odebíráme laboratorní vzorky, kde kontrolujeme podíl lepku, vlhkost, pádové číslo, tažnost těsta po vymíchání a podobně," jmenuje vedoucí pekařství chomutovského Globusu Václav Malý. Stejně tak kontrolují kvalitu kvasu (kyselost a konzistenci). Parametry mouky si koneckonců Globus sám určuje a dodavatel ji musí dodržovat. Pekaři na nich staví svou receptury, protože nepřebírají žádné průmyslové recepty. „Máme vlastní tým specialistů (technologů), výroba těst je postavená na přesném dodržení odvážených surovin (počítačově řízené a kontrolované), přesném vymíchání, dodržení odpovídající doby pečení (pece mají svoje počítačově řízené ovládání) a tak dál," dodává Malý.

Jídelna: Dobrou chuť!

Jídelna a kuchyně Globus.Jídelna Globusu je oblíbená nejen u zákazníků, jezdí sem na oběd i lidé z města. Však má také co nabídnout.

„Vaříme českou i mezinárodní kuchyni, nejoblíbenějšími pokrmy jsou hovězí pečeně na smetaně,vepřová pečená plec a samozřejmě guláš a řízky," podotýká k tomu Jiří Spodniak, vedoucí zdejší jídelny. „Vaříme jídla z masa našeho řeznictví to znamená, že původ můžeme vždy dohledat a doložit."

Jídelna byla otevřena stejně jako hypermarket v roce 1999, ovšem kapacitně byla nedostačující, takže v roce 2006 byla otevřena přístavba s novou restaurací. Letos prošla další přestavbou, moderní interiér je rozdělen i na kavárenskou část s moderními polstrovanými křesly. Přibyly živé květiny a samozřejmostí je wi-fi.

I přes krizi tu prý úbytek zákazníků nepociťují. „Při svých nákupech si na jídlo do naší restaurace zajdou vždy i němečtí zákazníci z pohraničí," dodává Spodniak.