V Litoměřicích jako každý rok byla zahájena letní sezona pro žákovské kategorie (2003-2006), kde plavecké oddíly soupeří o putovní pohár Litoměřický Kalich. Žáci TJ Slávie Chomutov skončili na druhém místě za vítěznou Lokomotivou Beroun. Mezi jednotlivci zazářil hlavně Karel Kaška, který vyhrál čtyři z pěti závodů.

Ze čtrnáctiletých plavců se z Chomutova vypravila pouze trojice Eliška Doksanská, Kryštof Kočí a Michal Vlček. Pro tuto kategorii byla vybrána jako hlavní závod disciplína 100 metrů kraul. Do něj se dokázali probojovat Eliška Doksanská (pátá) a Kryštof Kočí (šestý), který své působení na litoměřickém Kalichu vyšperkoval ještě druhými místy na 50 a 100 metrů prsa.

Kaška má formu

Mezi třináctiletými žáky opět zazářil Karel Kaška, který i letos pokračuje ve formě, v jaké zakončil loňský rok. Nastoupil do pěti disciplín, čtyřikrát nenašel přemožitele, a to ani ve finále na 100 metrů znak. Postupně ovládl 50 metrů kraul, finále na 100 metrů znak, 50 metrů motýlek, druhý doplaval na 100 metrů motýlek a celé své působení zakončil znova vítězně, tentokrát na trati 100 metrů kraul.

Nejpočetnější věkovou skupinu chomutovských plavců tvořili dvanáctiletí, pro které byl jako hlavní závod určený 100 metrů motýlek, v němž se třetím místem zadařilo Zuzaně Svobodové. Zuzana si třetí pozici „předplatila" podobně, jako Karel Kaška tu první. Třetí totiž doplavala ještě v závodech na 50 a 100 metrů prsa a 100 metrů kraul.

Moravec třikrát druhý

Ještě lépe na jednotlivých tratích dopadl Tomáš Moravec, který skončil třikrát druhý (50 a 100 metrů znak a 100 metrů prsa). Bohužel motýlek není jeho doménou, a tak se do finále na 100 metrů motýlkem nedostal, příští rok ale bude mít znakařské finále, což naopak je jeho velmi silnou stránkou.

Do motýlkového finále se naopak probila další trojice chomutovských plavců. Julie Hrbková doplavala za Zuzanou Svobodovou na čtvrtém místě, pátým místem je pak ještě doplnila Eliška Veselá. Pro páté místo si doplaval mezi chlapci i Jan Valenta.

Druhá místa i pro Chalupovou

Poslední stometrovou tratí je 100 metrů prsa, ve které se ve finále utkali jedenáctiletí plavci. Z TJ Slávie Chomutov se v něm mezi chlapci na šestém místě umístil Daniel Červený a mezi děvčaty byla pátá Kateřina Sklenáková a šestá Veronika Chalupová, která se navíc dostala na stupně vítězů za druhá místa na 50 a 100 metrů znak. Spokojená se svými výkony jistě byla Karolína Hamáčková (druhá na 50 metrů motýlek, třetí na 50 metrů kraul a 100 metrů motýlek) i jednou třetí (100 metrů kraul) Jiří Pavuk.

Ve smíšených štafetových závodech na 4x25 metrů polohově se čtveřice Chalupová, Svobodová, Kaška a Kočí umístila na druhém místě.

S výkony svých svěřenců byli spokojení i trenéři TJ Slávie Chomutov: „Děti plavaly výborně, udělaly si spoustu osobáků a na stometrových tratích v některých případech klidně i o 10 vteřin. Kdybych měla vypíchnout jednoho, tak určitě Káju Kašku, který jako jediný dokázal vyhrát, navíc několikrát. Ve finále na stovce znak si dokonce vylepšil jen čtyři měsíce starý osobák o šest vteřin. Celkově se ukázalo, že jsme v oddíle za měsíc a půl tréninku udělali zase obrovský kus práce a věřím, že v takových výkonech budeme pokračovat i na dalších závodech," zakončila s úsměvem trenérka Slávie Markéta Šilhanová.

(dvo)