Při závodech družstev platí specifická pravidla, díky kterým může každý oddíl nasadit pouze dva zástupce do jedné disciplíny a zároveň každý plavec může plavat maximálně čtyři individuální závody. Časy plavců se následně obodují dle tabulek a na základě celkového součtu osm týmů z Čech a osm z Moravy postoupí do semifinále, kde týmy chomutovských mužů a žen již několik let v řadě nechyběly.

Ženský tým již od prvních závodů mířil k vítězství, které také nakonec se ziskem 15 243 bodů a náskokem 593 bodů na druhou Českou Lípu získal. Ženský tým v čele se Simonou Baumrtovou tvořily Štěpánka Šilhanová, Kamila Slabihoudová, Markéta Jenčková, Eliška Dvořáková, Barbora Veselá a Michaela Malinová.

Těsnější souboj o vítězství se očekával mezi mužskými týmy Chomutova a Ústí nad Labem. Obsazení disciplín na straně plavců TJ Slávie Chomutov se však muselo na poslední chvíli měnit, protože jeden ze základních kamenů těsně před závody onemocněl. Chomutovští tedy nakonec v souboji o první místo ústeckým podlehli o 433 bodů. Přesto si oproti loňsku o 883 bodů polepšili a se ziskem 15 380 bodů by neměli v semifinále chybět. Mužský tým tvořilo osm plavců Tomáš Franta, Ondřej Baumrt, Jakub Volf, Jakub Štemberk, Filip Jezbera, Ondřej Slabihoud, Jaroslav Jezbera ml. a teprve třináctiletý Karel Kaška.

Semifinále pro Čechy se jako každoročně bude konat v pražském Podolí.

Ilustrační foto.Zdroj: TJ Slávie Chomutov

Napsal Vratislav Dvořák.