Zmínění tenisté se obávají se nakažení virem zika (čtěte ZDE). Jejich prohlášení rozpoutalo mezi sportovní veřejností vášnivou diskuzi. My můžeme přidat dobrou zprávu pro fanoušky plavání a Simony Baumrtové. Ta se olympiády nevzdá!

„Mírné obavy sice mám, ale jsou opravdu malé," svěřila se hvězda českého plavání Chomutovskému deníku. O hrozbě se všude píše a mluví tolik, že si informace samozřejmě vyhledávala. Navíc sportovce informuje také olympijský svaz. A tak má Simona po ruce hned několik argumentů pro rozptýlení obav.

Jedním z nich je, že v Brazílii bude v době olympiády zima, takže výskyt komárů přenášejících nákazu bude menší. „Navíc s sebou máme tolik repelentů, že by nic hrozit nemělo," usmívá se znakařka chomutovské Slavie. Dokonce i její tatínek a trenér, povoláním lékař, ji uklidňoval. „Prý ani očkování není nezbytné," dodává plavkyně.

Upozorňuje také na známý fakt, že ani nakažení virem pro člověka nemusí znamenat žádné velké nebezpečí. Vážné následky může mít hlavně pro nastávající maminky, jejichž dětem může způsobit těžkou vývojovou poruchu.

Baumrtová už jednu takovou výpravu s obavami nedávno zažila. Před rokem, když odlétala na univerziádu do Kwangdžu, řádil v Jižní Koreji koronavir MERS. „I tehdy jsme měli mírné obavy, ale všechno proběhlo bez problémů," dodává.

Simona Baumrtová se tak přidává na stranu sportovců, kteří veřejně prohlašují, že strach jejich olympijský sen nezkazí. „Trénovala jsem na to čtyři roky. Kvůli komárům olympiádu nevynechám," shrnula výstižně.

Olympiáda a virus zikaTomáš Berdych a Karolína Plíšková jsou zatím jedinými českými sportovci, kteří olympiádu kvůli strachu z viru odřekli. Ze světa jich je ale více. Ze stejného důvodu do Ria nepřijedou i další tenisté například wimbledonský finalista Milos Raonic či světová pětka Simona Halepová. Účast odřekli také nejlepší čtyři golfisté světa či cyklista Van Garderen. Třeba špičkový veslař Mahé Drysdale z Nového Zélandu se ale naopak nechal slyšet, že jejich strach nedokáže pochopit. Na sociálních sítích jim vzkázal, že pravděpodobnost nákazy sportovce během olympiády je desetinová v porovnání s hrozbou, že budou v Riu zavražděni, a zhruba poloviční, že on zahyne na Novém Zélandu při autonehodě.