„Ovšem kvalita byla poměrně kolísavá,“ přiznal Jan Milota, správce areálu. „Od jakési červené podivné tekutiny až po skutečný a dobrý burčák.“

Další trhovci pak nabízeli mošt, medovinu či něco dobrého k snědku. Zahrálo také několik moravských lidových kapel a nezapomnělo se ani na děti, které se mohly projet na ponících či si nechat na obličej namalovat třeba zvířecí masku.

Podobné akce s vysokou spotřebou alkoholu nemusí být vždy bez incidentů, Jan Milota si ale na rozdíl od kvality burčáku chování návštěvníků pochvaloval. „Byla to kupodivu až ukázněná akce,“ pousmál se. „Ani žádný větší nepořádek jako v minulých letech tu nebyl.“

Ústředním motivem každoročních slavností je obřad „Otevírání hory“ ve Svatováclavské vinici. Je to vinařský obřad s požehnáním kněze za dobrou úrodu, v době, která je tolik důležitá pro zrání vína.

Na vinicích kolem Františkánského kláštera zrají bílé i červené odrůdy vína. A přestože se i normálně lahvuje, běžný člověk se ke kadaňskému vínu jen tak nedostane. Vyrábí se spíše pro prezentaci města či jako oficiální dárek.

Výjimkou byla sobotní tombola. V ní kdosi vyhrál celkem osmdesát litrů kadaňského vína.