Lehký omlazující výprask, zdobení vajíček a příprava pentliček i sportovní výkony. Velikonoce jsou v plném proudu a mezi rodinnými návštěvami a užívání si prodlouženého volna si jistě najdete čas i vyrazit za kulturou. Deník přináší několik tipů.

Omlazovací brána na Lesné

Velikonoční výprask možná už někde slouží k vyřizování manželských a rodičovských účtů, na Lesné se ale vrátí ke kořenům tohoto zvyku. Dívky a ženy si mohou prodloužit mládí a načerpat krásu a životní energii v omlazující bráně. „Bránu jsme udělali z mladého proutí, vyzdobili pentlemi. Prochází jí dívky a chlapci je pomlazují pomlázkou,“ vysvětluje organizátorka Kateřina Herzánová. „Je to vlastně takové zjednodušení té pondělní dřiny, chlapci nemusejí chodit dům od domu, budou tu mít děvčata na jednom místě pěkně pohromadě,“ směje se Herzánová.

Kromě omlazující kúry na návštěvníky čeká i další bohatý program. Společně zatočí s Moranou a pomocí řehtaček vyženou z obydlí všechny myši a brouky. Nebudou chybět ani ukázky tradičních řemesel, kreativní dílničky i ochutnávky velikonočního pohoštění. „V muzeu se budou péct mazance a další dobroty, pro náročné je v restauraci připraveno velikonoční menu,“ dodává Herzánová.

Velikonoční odpoledne začíná v neděli 16. dubna od 13 hodin.

Na zámku Červený Hrádek se sešli organizátoři jirkovského Charitativního adventu a projektu Cesta proti bolesti, aby předali dvěma handicapovaným chlapcům nový elektrický vozík a poukaz na terapii
Cesta proti bolesti je oficiálně nadačním fondem

Cimbálovka s přípravami

Velikonoce jsou svátky náročné na přípravu. Zadělat těsta na mazance a beránky, nabarvit vajíčka, nařezat proutky na pomlázky. Kdo tuší, že všechno už asi nestihne, dostane šanci ve skanzenu Stará Ves. V neděli od 14 hodin tam bude probíhat důkladná příprava. „Dozvíme se něco o velikonočních tradicích a ti, které povídání navnadí, si mohou vyzkoušet ozdobit kraslici nebo uplést pomlázku pod odborným dohledem,“ zve Martina Pelcová, mluvčí zooparku. A koho ruční výroba omrzí, může vyrazit právě do nedalekého zooparku. „Při hezkém počasí máme v plánu zahájit projížďky na safari a opět se budou konat komentované přednášky,“ dodává Pelcová.

Pro kraslici na Mědník

Velikonoční kraslice čeká na každého odvážlivce, který se v neděli odváží k výstupu na Mědník. Pochod startuje z kláštereckého stadionu. Trasa je sice do kopce, ale není dlouhá, zapotíte se necelou jednu desítku kilometrů. Je určena i pro méně zdatné turisty a rodiny s dětmi.
Startuje se v osm hodin a třicet minut.