Mimo zmíněných dvou akcí v jednom se ještě v Březně u Chomutova budil drak Severus, na Lucině se jely závody do vrchu a u divadla probíhal sraz historických vozidel.

„Tak to jsem tu ještě nezažila, nevěřícně kroutila hlavou Martina Pelcová," mluvčí zooparku. V okolí zooparku u Březenecké se nedalo nikde zaparkovat. Ti, co využili k dopravě na slavnosti historický autobus RTO 706 si ušetřili spoustu nervů.

Hned u vstupu se hlavně děti obdivovaly dravým ptákům. „Já bych takového chtěl domů," žadonil asi pětiletý klučík. Mamince se při pohledu na dravého jestřába protáčely panenky. Kousek opodál se na tribunách turnajového kolbiště mačkaly stovky lidí. Ti, na které nezbylo místo, posedávali na trávě okolo. „Kdy to začne?" Ptala se jedna maminka druhé. „Asi za půl hodiny," odvětila tázaná. „Tak dlouho, tak to já si jdu ještě pro něco k pití," odvětila první a vyrazila k dlouhé frontě s občerstvením.

V 15 hodin začal oficiální ceremoniál. Na pódiu se objevila ředitelka zooparku Iveta Rabasová, kterou rádoby staročeštinou uvedl dobově oblečený moderátor jako Ivetu Rabusovou, čímž pobavil většinou přihlížejících.

Vedle ředitelky postávala řada osobností jako primátor Daniel Černý, jeho dva náměstci, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, zástupce ČEZu a také zakladatel zooparku Walter Markel.

„Jsem moc ráda, že jste se v tak významný den v tak hojném počtu dostavili," potěšeně uvedla své vystoupení Rabasová. V závěru dostal slovo také zakladatel Markel. „Jsem hrozně překvapený, co všechno se zde od roku 1981 vybudovalo," řekl s dojetím Markel. Aby si mohl vše pořádně prohlédnout, čekala na něho po ceremoniálu helikoptéra.

Poté došlo na sfouknutí svíček na dortu a salvu ostrostřelecké gardy.