Před osmdesáti lety se tam konaly společenské bankety, na kterých se scházela smetánka z celého Chomutovska. Dnes už ale Goldmannova vila, také známá jako Pionýrák, vypadá jako ruina. Chomutovské sdružení Kuprospěchu se rozhodlo Chomutovanům pohnutý osud domu i jeho majitelů připomenout. Dnes večer, v pátek 30. června, pořádá zahradní párty, na které nebudou chybět zahraniční umělci, dobré jídlo ani historická přednáška.

Třípatrovou vilu nechal na začátku minulého století postavit bohatý chomutovský právník Richard Goldmann. Kvůli svému židovskému původu ho ale nečekal dobrý osud a štěstí neměl ani samotný dům. Kvůli nezájmu předchozích majitelů architektonický skvost zchátral. „Bohužel majitel o dům nejeví zájem a ani s námi nekomunikuje,“ říká Petr Karásek ze sdružení Kuprospěchu. „Je to ale unikátní památka, kterou bychom chtěli Chomutovanům připomenout,“ pokračuje Karásek.

Výjimečný večer

K vile dříve patřila i zahrada, kterou naštěstí získali jiní majitelé. Ti se rozhodli, že pozemek dají dnes večer k dispozici umělcům. "Půjde o výjimečný večer na téměř magickém místě se špičkovými muzikanty. Takový začátek prázdnin by se určitě líbil i milovníkům umění, jakými byli i manželé Goldmannovi," řekl k tomu spolupořadatel akce Tomáš Trykar.

Na návštěvníky čeká koncert charismatického britského zpěváka Justina Lavashe a sibiřsko-polské umělkyně Tamary Schmidt. „Justin ve své písničkařině kombinuje ostrovní folk s jazzam a blues,“ přibližuje umělcovu tvorbu Mirek Koranda z Kuprospěchu. „Spolupracoval třeba s Michalem Horáčkem nebo Lenkou Dusilovou,“ láká návštěvníky Koranda.

Zdroj: Youtube

Justin Lavash - Harder and Harder  Zdroj: YouTube/Justin Lavash

V případě Tamary Schmidt se mohou návštěvníci těšit na pořádný hudební experiment.

Přednáška ředitele muzea

Jak už naznačili pořadatelé, místo má mimořádně silný genius loci. Aby návštěvníci ještě lépe vnímali atmosféru, je součástí programu i přednáška o rodině Goldmannových. Tu bude mít v režii ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd. „Dotkneme se i doby holocaustu, který poznamenal osudy jeho rodiny, i stavu místa jeho posledního odpočinku na židovském hřbitově,“ přibližuje přednášku Děd.

Akce se koná už dnes večer, v pátek 30. června od 20 hodin. Přístup na zapomenutou zahradu je z průjezdu pod Hotelem Sudety.

Radnice v Chomutově.
Chomutované rozhodli. Miliony potečou do zábavy i květinových hodin