V sestavě s Terezou Černochovou uvidí Ústečané Monkey Business poprvé. Kapela v čele s Matějem Ruppertem přiveze své nové album Sex and Sport? Never!, na němž titulní song zpívá Marta Kubišová. „Nechte se překvapit," odpovídá Matěj Ruppert na otázku, jaké kostýmy kapela předvede.

Vlastimil Harapes.
Vlatimil Harapes: Do baletu humor patří. Stejně jako do života

Nepřipadáte si jako kaskadér, když na koncertech rád šplháte v teniskách po konstrukci pódia? Aby to bylo napínavé, naznačíte pak, že vám to ujelo. Už vám to někdy vážně ujelo?
Naštěstí jsem z konstrukce ještě nespadl. Mám tu výhodu, že nemám strach z výšek. Ale stalo se mi několikrát, když skáču do lidí a nechám se davem nést na rukou, že přišla klasická česká ulička a lidi mě pustili. Je to jako bych dostal pěstí. Jednou jsem měl odražené rameno, jindy zlomené dvě kůstky v noze. To se někdy stane, zpěvák je rizikové povolání.

Na novém albu zpívá i Marta Kubišová. Byla třeba odvaha oslovit ji, aby zazpívala písničku Sex and Sport? Never!?
Byla. Báli jsme se, aby nám neřekla: Chlapci, vy jste se asi zbláznili. My chtěli osobnost, dámu, která už má určitý věk. Jedna věc byla, že se mi trošku rozklepala kolena, a druhá, že jsme od ní nechtěli víc než slogan Sex and Sport? Never! To není ani rap, jen jakési heslo, které ani nemá žádnou melodii. Tohle jsme nabídli tak velké zpěvačce s nádherným hlasem tak, aby se neurazila.

Slogan o sexu měla navíc deklamovat zrovna ona, koncem 60. let český sex symbol.
I to v našem výběru hrálo roli. Přemýšleli jsme, koho oslovit, kdyby odmítla, ale její reakce byla úžasná. Já jí volal a ona mi rovnou řekla, že s Monkey Business jde do všeho! A já jí přitom ještě ani neřekl, o co jde.

Jak vypadalo natáčení?
Vůbec jsme netočili ve studiu. Vzali jsme si kvalitní nahrávací zařízení i mikrofon a nahráli jsme to u ní v šatně před jejím divadelním představením. Prostě jsme ji nechtěli otravovat, věděli jsme, že má práce dost. Ale bylo to naprosto úžasné.

Odhadnete, jak by vypadala deska, kdyby na ní kapela pracovala 10 let?
To je zajímavá otázka, ale tak dlouho bych desku dělat nechtěl. Nejdéle jsme dělali album asi čtyři roky, když jsme ho jednou chtěli natočit v češtině.

Vy máte nějaké album jen česky? Monkey Business zpívají výhradně anglicky, ne?
Nakonec to nedopadlo. Oslovili jsme naše kamarády textaře, opravdu jsme toužili udělat českou desku, protože některé myšlenky bychom mohli sdělovat lidem spíš v češtině. Ale nakonec z toho nevznikla ani jedna písnička. Přišli jsme na to, že všechno zní úplně jinak. Už by to vůbec nebyli Monkey Business.

Povedený masopust v Brné
FOTO, VIDEO: Masopust je plný emocí, říká filmařka Alena Krejčová