Rozzářené oči a obdivné výkřiky dětí všeho věku jsou od října k vidění na zámku Červený hrádek. Zdejší výstava „Svět kostiček", jen do konce roku přilákala do výstavních síní zdejší obrazárny přes tři a půl tisíce lidí. Není se co divit, vždyť kdo z malých či velkých nezná stavebnici LEGO?

Náplní výstavy na zámku Červený Hrádek je tematická expozice dioramat. Jedná se o Lego město s kolejišti, přístavy a letišti, dále Lego Friends Heartlake město, sbírka Lego Star Wars modelů, Lego Movie a další exkluzivní exponáty z řad továrních setů. Tovární sety z různých časových období jsou v jednotlivých tematických celcích. Při vzájemném porovnávání představují na první pohled patrné proporční, hmotové i estetické rozdíly na časové ose dle roku vydání exponátů a dostupných kostek někdejší produkce společnosti LEGO.

Pro děti je připraven koutek s hernou, ke stavění kostky Duplo i Classic Basic. Návštěvníci si mohou v pokladně zámku zakoupit nové stavebnice Lego za akční ceny.

V první ze čtyř místností si přijdou na své hlavně milovníci dopravy. „Jsou tu umístěná letadla, lodě a vlaky," popsal šéf KVIZu Jirkov Bedřich Fryč. O místnost dál je speciální sekce „Star Wars" (Hvězdné války) ze série sci-fi filmů. Spíše dívky pak zaujme sekce „Friends", jezdí zde například fialový vláček a dívkám se líbí i vystavené lodě. Vůbec největší expozici pak tvoří město. Je to funkční expozice, kde jezdí vlaky, točí se kolotoče či ruské kolo. Město je osvětlené a na první pohled působí hodně reálně.

Nejmenší expozici tvoří westernové městečko, které v návštěvnících vyvolá představy o divokém západě. Exponáty na výstavu zapůjčil převážně sběratel Petr Šimr, jen hvězdné války zapůjčil Ondřej Balšán.

Nejvíc si výstavu užívají děti od osmi do třinácti let. „Ty tu vydrží nejdéle. Zajdou si do herny a tam si staví," popsal Fryč. Velký zájem o výstavu mají školy. „Ty tvoří v návštěvnosti celou jednu třetinu," uvedl ředitel.

Výstava otevřela 24. října loňského roku a potrvá až do 19. února letošního roku.

Historie drobných, tehdy ještě dřevěných stavebních dílků, začala ve 30. letech 20. století v Dánsku. LEGO jak ho známe dnes, vzniklo až po druhé světové válce. Dnes se jedná o jednu z nejuznávanějších značek, která nenabízí jen dětskou stavebnici, ale i edice pro sběratele nebo modely známých staveb.

Informace k výstavěOtevírací doba veřejnost: Úterý - neděle 10:00 - 16:00 h. Vstupné: Dospělí 50, děti od 3 let 30,- Kč
Otevírací doba pro školy: Úterý - neděle 9:00 - 16:00. Vstupné: 25,- Kč / osoba (doprovod má vstup zdarma)