Letní hudební festival Klášterecké hudební prameny se letos tradičně koná v prostorách zámku v Klášterci nad Ohří ve dnech 4. až 10. července. Již po dvanácté se tu uskuteční série unikátních koncertních projektů, které slibují nevšední hudební zážitky.

Již v pondělí ještě před zahajovacím koncertem ožije zámek mladými houslisty, kteří přijedou na interpretační kurzy Jaroslava Svěceného. První koncert se bude zcela netradičně konat v úterý 5. července v nádherném protestantském kostele v partnerské obci Grossrückerswalde v sousedním Německu, kde Jaroslav Svěcený představí ve společném programu špičkového českého klavíristu Václava Máchu v hudbě L.van Beethovena, A. Dvořáka a dalších autorů.

V KLÁŠTERCI OD STŘEDY

Na nádvoří kláštereckého zámku zazní první tóny letošního ročníku ve středu 6. července. Opravdu slavnostně se představí velký dámský orchestr Bon Art Orchestra pod taktovkou Martina Hyblera na Galavečeru filmových a slavných melodií spolu s vynikajícím hereckým projevem známé herečky Simony Postlerové v programu, který má na festivalu svou premiéru.

O den později také v premiéře vystoupí v Renesančním sále zámku první dáma české violy Jitka Hosprová, která spolu s J.Svěceným a klavíristou Václavem Máchou představí violu v sólové i komorní podobě.

Pestrobarevnou festivalovou lahůdkou bude určitě česko-slovenský projekt Cigánski Diabli s Jaroslavem Svěceným, který je na programu příští pátek. Tento slovenský soubor si získal svými výkony již v minulých ročnících srdce zdejšího početného festivalového publika.

GLENN MILLER A SPOL

V sobotu 9. července si odbude premiéru Večer ve znamení swingu v podání Big Bandu Václava Kozla, který patří absolutní tuzemské špičce. Nádvoří kláštereckého zámku zaplní proslulá hudba Glenna Millera a dalších špičkových autorů tohoto žánru.

Nedělní a tradiční odpolední koncert mladých a talentovaných účastníků houslových kurzů, které časově souznějí s festivalem, vystřídá večerní koncertní vyvrcholení letošního ročníku. Závěrečné Klášterecké gala představí dvaadvacetiletou houslistku Julii Svěcenou, barytonistu Filipa Bandžaka a komorní orchestr Virtuosi Pragenses, kteří spolu s Jaroslavem Svěceným nabídnou známou i méně známou hudbu Antonia Vivaldiho, J. S. Bacha a dalších skladatelů.

Festival Klášterecké hudební prameny pořádá Město Klášterec nad Ohří ve spolupráci s houslistou Jaroslavem Svěceným a koncertní agenturou Subiton.

„Mám obrovskou radost, že se do této překrásné severočeské lokality vrátila špičková kultura a dnes tolik potřebná pozitivní energie, která oslovuje lidi všech generací z různých koutů naší vlasti i ze sousedního Německa a zviditelňuje tak město Klášterec nad Ohří tím nejlepším možným způsobem. Těším se na setkání se skvělými posluchači a neopakovatelnou letní atmosféru kláštereckého zámku a jeho okolí", říká Jaroslav Svěcený.

Letošní ročník festivalu podpořil Ústecký kraj, který festival zařadil mezi významné akce do projektu pod názvem „Rodiné stříbro Ústeckého kraje". Dále festival podpořila skupina ČEZ a.s. a společnost Toyoda Gosei Czech, s.r.o. Festival je součástí projektu „ Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska".