„David Matásek načetl mou audioknihu dost seriózně," řekl Deníku zpěvák, zručný textař své kapely i řady muzikálů František Moravec. Známější je ovšem z uměleckého života jako Lou Fanánek Hagen.

Je to historicky vaše první audiokniha, že? Neuvažujete už také o načtení audioknihy „Fanánkova dieta: Zdravý kořínek"?
Tak to určitě ne, protože Fanánkova dieta je věc velmi na okraji. Napsali jsme ji s mým kamarádem doktorem Halmhackerem a svezlo se to na tý vlně, jak jsem zhubnul asi 25 kilo tři roky před tím. Občas je tam stránka nějaké humorné příhody, ale nedá se to srovnat s knížkami Tak to bylo, tak to je, a Járo, kakao.

MATÁSKA NERUŠIT!

S jakými pocity jste načítal audioknihu „Tak to bylo, tak to je", a „Járo, kakao!"? Myslel jste přitom i na mistry českého slova, Brodského, Nepila, Högera? A nezkoušel se je třeba i trochu parodovat?
To jsem nemohl, protože je načetl David Matásek v režii Gábiny Oswaldové. Nejdřív Gábina přemlouvala mě, tak jsme načetl asi půl stránky a ona potvrdila: „Matáska nerušit." Já to drmolím a David má mnohem větší odstup, navíc jsme spolu hráli v kapele, takže svoje dětství i podobně prožíval.

Proč vznikla kniha „Tak to bude, tak to je"? Petr Fiala z Mňágy a Žďorp knihu o své kapele „Z nejhoršího jsme uvnitř!" (1993) o sobě s kolegy z kapely napsal, aby nemusel dokola okresním novinářům vysvětlovat, odkud Mňága je, jak byla založena, co zpívá a co natočila…
To chápu, to je užitečnej záměr, i když jim to stejně bude muset vysvětlovat. Ale je hezký, že to člověk sepíše ještě, dokud si to pamatuje. Teď už bych nevěděl zdaleka ty věci, jako v roce 1992, kdy jsem psal osmistránkový příspěvky do časopisu Filip pro náctileté a měl jsem to na celej rok. Já díky tomu, že jsem musel, jsem měl devadesát šest stránek hotovejch jako základ knihy. Třicet stránek jsem pak ještě dopsal a to je ta kniha, kterou jsem tři roky po psaní pro Filipa vydal v roce 1995.

Vychází i proto, že je papírová knížka již vyprodaná?
Já myslím, úplně vyprodaná není. Ta audiokniha je spíš takovej doplněk pro čím dál línější publikum. Poslechnout si to cestou do školy z MP3 přehrávače je pohodlnější než to číst. Ale kdo má rád knihy, tak v naší webové prodejně shopák ještě jsou. A byl by třeba i dotisk, kdyby to byla třeba.

OBSAH JE DOST VESELEJ

Nechal si herec David Matásek do čtení mluvit, či to bylo jen a pouze na paní režisérce?
Bylo to na ní, já jen vysvětlil, jak bych chtěl, aby se četly zvláštní slova, který jsem si vymyslel. Jinak jsem je nechal tvořit a je to dobrej kontrast. Obsah je dost veselej a David to čte velmi seriózním hlasem.

Vracely se vám ve studiu vzpomínky na „ony časy"? Třeba i ta na koncert Tří sester v chatě v lese v Arnultovicích poblíž Ústí nad Labem za minulého režimu, kde s vámi na akordeon hrál písničkář Vašek Koubek?
Tak to si vůbec nepamatuju. Jo, párkrát jsme s ním hrávali těsně před revolucí. Ale vůbec nevím, že jsme byli i v takový lokalitě.

Vysmáté léto 2016. Sobota 25. 6., KadaňPOP SCÉNA: 10.30 From, 12.30 Slza, 14.30 Jelen, 16.30 ATMO Music, 18.30 Anna K., 20.25 KRYŠTOF, 23.00 CHINASKI
ROCK SCÉNA: 11.30 The Switch, 13.30 Jackye a P. Senič, 15.30 Alkehol, 17.30 Doctor PP, 19.30 Walda Gang, 21:50 TŘI SESTRY