Lahůdka pro milovníky historie i nadšené objevitele nových tradic a kultur. V chomutovském kině Svět zítra, ve čtvrtek 21. září, začíná akce, která prostřednictvím převážně dokumentárních filmů přiblíží dějiny a životní osudy zástupců národnostních menšin.

Dvoudenní filmový festival si přichystal chomutovský Výbor pro národnostní menšiny. Ten ve městě sdružuje sedm národnostních skupin. Každou z nich bude reprezentovat jeden snímek. „Nahlédneme do života jednotlivců z různých zemí, kteří zažívají těžké životní okamžiky, a to jak v dobách minulých, tak i v letech současných,“ přibližuje chomutovský mluvčí Tomáš Branda.

Diváci se seznámí s událostmi holocaustu, těžkými okamžiky na Podkarpatské Rusi, nebo se třeba dozvědí spoustu informací o Stalinem řízeném hladomoru na Ukrajině, který si v roce 1933 vyžádal miliony životů. „Věřím, že mnoho návštěvníků najde po festivalu jiný pohled na situace, které jsou do jisté míry tabuizované nebo jsou o nich informace podávané jen příliš obecně,“ myslí si Miloň Houda, předseda Výboru pro národnostní menšiny.

Ilustrační foto.
Taxikář šidil a jezdil bez řidičáku i licence

Největší zastoupení budou mít na festivalu potomci německých obyvatel, kteří byli z Chomutova v roce 1945 vyhnáni. Jejich osudy přiblíží beseda s pamětnicí nebo dokumentární film s názvem Generation N: Deutschböhmen. Ten vypráví příběhy čtyř pamětníků, kteří se narodili před druhou světovou válkou v Chomutově. „Dva pamětníci byli vyhnáni, usadili se v sousedním Sasku a poválečný vývoj v Československu sledovali už jen přes hranice. Druzí dva do odsunu nemuseli a jejich životní příběh je spjatý s Chomutovskem," představuje účastníky jednatelka chomutovského krajanského spolku Alice Hlaváčková.

Přestože témata filmů jsou těžká a náladu nikomu asi nezlepší, nemusejí se návštěvníci bát, že budou odcházet z kina smutní. Na závěr festivalu si pořadatelé připravili promítání dnes již kultovní komedie Moje tlustá řecká svatba.

Akce se koná v kině Svět a začíná ve čtvrtek v pravé poledne. Pokračovat bude i v pátek. Vstupné se neplatí.

Program festivalu:

Čtvrtek 21. září

12.00 - 13.20 Film o paní Hedvice Hurníkové – pamětnici poválečných let
13.30 - 14.50 Generation N: Deutschböhmen – dokument o chomutovských rodácích německé národnosti (po skončení proběhne diskuze s aktéry a autory)
15.00 - 16.50 Cesta ven – Příběh Romky – samoživitelky, která bojuje s nepříznivou společenskou situací
17.00 - 19.00 Dam Me – Vietnamský příběh o vášni a boji s vlastním egem

Pátek 22. září

11.00 - 15.50 Židovské památky Ústeckého kraje – Projekt Ústeckého kraje, který prostřednictvím dokumentu a publikace představuje osudy židovských památek.
12.00 - 13.00 Podkarpatská Rus – Dokument o historických událostech 30. let na východním území tehdejšího Československa
16.00 - 17.20 Hladomor´33 - Na plátně shlédnete důsledky politiky SSSR, která v roce 1933 zavinila smrt milionů Ukrajinců.
17.30 - 19.00 Moje tlustá řecká svatba - Když se mladý Američan - vegetarián - zamiluje do Kanaďanky řeckého původu, ještě netuší, co ho v její rodině, milující tanec, jídlo a tradice, čeká.

Menšiny v ChomutověPodle údajů Českého statistického úřadu žije v Chomutově 4194 obyvatel jiné národnosti než české. „Nejvíce jsou zastoupeni Romové a Vietnamci,“ vyjmenovává tajemnice chomutovského Výboru pro národnostní menšiny Michaela Veselá. Ve výboru je zaregistrováno celkem sedm menšin – kromě Romů a Vietnamců jsou to ještě Rusíni, Ukrajinci, Řekové, Židé, Němci. „Národností tu ale samozřejmě žije víc, loni se nakrátko do výboru připojili i Kurdové,“ upřesňuje Veselá. Zastoupení bychom v Chomutově našli ale i Ruské, Gruzínské, Bulharské, Polské a dokonce i Mongolské.

Ilustrační foto.
Přes zimu pumpujte kola a leštěte brusle. Klášterec staví cyklopark