Desítkou tanečních lekcí, které exkluzivně připravil Chomutovský deník, bude provázet ředitel Taneční školy Stardance Chomutov Josef Zelenka a jeho dcera Jana. Každé úterý na těchto stránkách najdete další lekci. Začínáme foxtrotem, následovat bude tango, čača, walz, valčík, jive, polka, mambo, blues a salsa.

V první lekci vám nabízíme foxtrot. V sestřihu uvidíte jaké má základní kroky, podíváme se na ně v celkovém pohledu i zblízka. Poté Jana a Josef Zelenkovi předvedou celý tanec na hudbu.

Foxtrot jak ho popisuje encyklopedie Wikipedie: (někdy též psáno jako „Fox trot“, „foxtrot“ či „fox trot“) je společenský tanec, jehož název vznikl podle jména jeho autora, herce Harryho Foxe. Legenda praví, že se Foxovi nedařilo nalézt partnerku schopnou tančit obtížný two-step. Problém vyřešil tím, že přidal dva „kulhavé“ kroky (two trots) a vytvořil tak základní foxtrotový rytmus pomalu-pomalu-rychle-rychle (slow-slow-quick-quick).

Foxtrot se poprvé veřejně tančil v roce 1914 a vrchol popularity zažil ve 40. letech 20. století. Časem se foxtrot rozdělil do dvou verzí, pomalé (Slow Foxtrot, nebo též Slowfox) a rychlé (Quickstep).

Pár slov o průvodcích lekcemi…

Josef Zelenka je ředitelem TŠ Stardance a tanečním mistrem, který se může chlubit třiceti lety praxe. Dříve působil jako aktivní tanečník mezinárodní třídy. "Tanec je krásný, protože je pro dva," říká s oblibou. Jak dodává, mottem jeho taneční školy je být úspěšný, sympatický, elegantní a soběstačný při každém kroku.

Jana Zelenková je tanečnicí nejvyšší mezinárodní třídy latinsko-amerických tanců. Dále je mistryní světa v Disco Dance a choreografkou show dance a street dance pro všechny věkové kategorie. Jako profesionálka byla pozvána do loňského ročníku taneční šou Bailando coby choreografka a trenérka.