Jan Rutta, obránce Pirátů Chomutov, vstřelil v utkání na MS proti Francii pojišťující gól české reprezentace, kterým zvyšoval na 3:1 a přispěl tak k výhře Česka 5:2. Navíc tato klíčová trefa v přesilovce byla premiérovou brankou hráče s číslem 90 na mistrovství světa dospělých. 

Proti Francii jste vstřelil svoji první branku na MS za národní tým dospělých. Jak jste tu situaci viděl?
Měli jsme trochu štěstí, protože jsem střílel chvilku předtím a ustřelil jsem hráčovi hokejku. Puk se ale odrazil tak, že jsme zůstali ve třetině a protihráč byl trochu mimo pozici. Červus (Roman Červenka, pozn. red.) mi to nahrál a já jsem měl volnou cestu na střelu.

Pirát Jan Rutta hraje na svém prvním MS dospělých.
Atmosféra MS? Je to jako hrát doma, hlásí z Francie Pirát Rutta

Velkou úlohu sehráli ale i clonící čeští hráči. V ose střely byli rovnou dva…
Určitě, bylo to strašně důležité. Honza Kovář to tak hraje celou sezonu, před bránou hraje výborně. Je jenom dobře, že tam ti hráči takhle jsou.

Trefil jste to nádherně pod horní tyč. Na co jste ale myslel v momentě střely? To klubko hráčů jste chtěl jenom prostřelit?
Šel jsem trošku dopředu, ale hlavně jsem chtěl trefit bránu. Aby se případně puk odrazil a měli jsme šanci ho dorazit. Že to tam padlo, je ale supr.

Michal Vondrka z Chomutova.
Vondrka: MS? Ani nevím, proč nejedu

Byl to váš první gól na MS za seniorskou reprezentaci. Máte ten puk schovaný pro sebe?
Ne, neschoval jsem si ho.

Proč? Je to určitý symbol, obyčejně si hráči puky berou…
Nebral jsem si ho. Měl jsem radost, že jsme dali gól. Puk, kterým jsem dal první gól za nároďák mám, takže tady to mě až tak moc nemrzí.

Jak vidíte dnešní zápas se Švýcarskem?
Švýcaři hrají na tomto turnaji výborně, vyhráli i nad Kanadou. Bude to těžký zápas, ale určitě se popereme o to lepší postavení ve skupině.

Dávid Skokan v dresu Pirátů Chomutov.
"Tři zápasy jsem odehrál pod prášky! Dál už to nešlo," říká Pirát Dávid Skokan