Pořádné drama, pěkný fotbal, fantastickou diváckou kulisu a hlavně jedenáct gólů. To nabídlo sobotní utkání ve Vroutku na Podbořansku, kam přijel k zápasu I.A třídy tým Ervěnice-Jirkov. Přímo na stadionu viděla utkání tisícovka diváků, další desítky tisíc u televizních obrazovek. Z Vroutku totiž vysílala přímý přenos Česká televize.

Diváci se rozhodně nenudili. Domácí po půlhodině hry vedli 3:0, hosté ale otočili na 3:4. Vroutečtí znovu zvrátili skóre ve svůj prospěch na 5:4, v závěru ale hosté neuvěřitelně otočili na konečných 5:6.

Komentátor Vlastimil VlášekZdroj: Deník / Petr Kinšt„Tak dramatický zápas jsem ještě nekomentoval. Hra se přelévala ze strany na stranu, podobné obraty nepamatuji. Myslím, že bylo na co koukat. Byla to pěkná reklama na fotbal, klobouk dolů před oběma týmy,“ řekl po zápase komentátor Vlastimil Vlášek, který ještě ve čtvrtek byl v dalekém Ázerbajdžánu a v televizi komentoval reprezentační utkání kvalifikace pro MS Ázerbájdžán – Česká republika. „Vrátil jsem se v pátek večer. Sestavy Vroutku a Ervěnic jsem studoval na letišti v Baku,“ prozradil Deníku.

Spolu s ním komentoval utkání Josef Němec, který hrál loni na podzim právě ve Vroutku. Komentátorům posloužilo postavené vyvýšené stanoviště vedle kabin, dění na hřišti snímalo z jejich střechy a okolí hřiště asi deset kamer.

Petr VolkmanZdroj: Deník / Petr KinštDíky tomu diváci u televizních obrazovek viděli, jak domácí otevřeli skóre v 9. minutě. Patrik Chroust pěkně vysunul Petra Volkmana, který udělal kličku vybíhajícímu brankáři a skóroval do prázdné brány. V 15. minutě odchovanec pražské Sparty Jaroslav Sulovský poslal míč na Josefa Baierla, obránce Tomáš Kuhz míč neodkopl a zkušený ofenzivní vroutecký hráč propálil brankáře Miloslava Zajíce – 2:0. Ve 27. minutě přidal třetí gól po další chybě obrany hostů Volkman. „Je to krása dát dva góly před tolika diváky a televizními kamerami,“ řekl Petr Volkman v 36. minutě utkání, kdy musel odstoupit kvůli obnovenému svalovému zranění. Utkání kvůli zraněnému kolenu nedohrál ani vroutecký Roman Pelikán.

Herec David NovotnýZdroj: Deník / Petr Kinšt Za stavu 3:0 to vypadalo na rozhodnuté utkání. „Myslel jsem, že je hotovo. Že je po zápase. Přemýšlel jsem, že se půjdu podívat do lesa nebo prohlídnout náměstí ve Vroutku,“ řekl s úsměvem herec David Novotný známý třeba z fotbalového televizního seriálu Okresní přebor. Ten utkání sledoval se svým hereckým kolegou Ladislavem Hamplem.

Hotovo určitě nebylo. Hosté ještě do poločasu snížili, když se po dlouhém autu trefil parádní střelou Jakub Šlachta. V poločase bylo v kabině hostů hodně bouřlivo, ostrá slova trenéra Miroslava Pavlova pomohla k jejich zvýšené aktivitě ve druhém poločase. V 53. snížil sám před brankářem stojící Samuel Dvořák a za čtyři minuty vyrovnal po průniku Jana Krále svým druhým gólem Jakub Šlachta. A v 68. mladý tým hostů dokonal obrat, když šli jeho čtyři hráči na jednoho obránce – na 3:4 dal Jakub Šefler.

Domácí ale během tří minut skóre otočili. Nejprve vyrovnal Patrik Chroust po pěkné přihrávce Baierla. Po rohu poslal domácí opět do vedení v 81. minutě střídající Radek Gutwald, kterému naservíroval míč před bránu Chroust.

Hosté ale předvedli další obrat z říše snů. V 88. vyrovnal Samuel Dvořák, když uklidil do sítě odražený míč po rohu. A o minutu později rozhodl Jan Král, když hosté potrestali chybu v rozehrávce domácích.

Trenér Vroutku Libor KlíčZdroj: Deník / Petr Kinšt„Do zápasu jsme vstoupili výborně, hosty pak nakopl gól, kterým snížili na 3:1. Musím smeknout před soupeřem, jak se zvedl. Ale ani naši kluci to nezabalili za nepříznivého stavu. Utkání bylo o tom, kdo udělá víc chyb a bohužel, my jsme jich udělali víc a proto jsme prohráli. Jinak to byl úžasný zápas, před televizními kamerami výborná atmosféra,“ sdělil vroutecký trenér Libor Klíč.

„Jsem hodně zklamaný. Když jsme dali na 5:4, věřil jsem, že už vyhrajeme. Bohužel se to nepovedlo. Poslední gól jsme dostali po mé chybě, ztratil jsem míč, hodně mě to mrzí. Jinak utkání bylo dobré, z kamer jsem nijak nervózní nebyl. Motivovaly nás podat co nejlepší výkon,“ řekl Josef Baierl.

Jeho kamarád a parťák z pravé strany vroutecké sestavy Miroslav Heinc přiznal, že určitá nervozita z kamer znát byla. „Na začátku zápasu určitě, nejsme samozřejmě na to zvyklí. Po patnácti minutách to ale ze všech spadlo a hrál se dobrý zápas pro diváky. Udělali jsme víc chyb, nehráli jsme dobře po taktické stránce, vedení jsme měli udržet,“ sdělil.

Zklamaný z výsledku byl i domácí kapitán Zdeněk Machyna, o němž odvysílala Česká televize během přenosu krátký medailonek. „První poločas dopadl pro nás dobře, bohužel druhá půle už nebyla podle našich představ,“ shrnul.

Josef NěmecZdroj: Deník / Petr KinštHráčům Vroutku se snažil po prohraném utkání zvednout náladu televizní komentátor Josef Němec. „Byl to parádní fotbal, jsem nadšený. Kluci se určitě nemají za co stydět,“ řekl bývalý hráč Vroutku i nedalekých Blšan. „Komentovalo se mi dobře. Také díky tomu, že to ve Vroutku dobře znám,“ dodal. Televizním divákům sdělil během přenosu několik zajímavostí o vrouteckém fotbalu, kdo co dělá, s kým kamarádí a podobně. A sázku o to, že Miroslav Heinc dostane v zápase žlutou kartu, neprohrál. Stalo se tak v 90. minutě.

Hosté byli samozřejmě s výsledkem spokojenější. „Musím poděkovat klukům. I když máme nejmladší družstvo v soutěži, předvedli něco neuvěřitelného,“ řekl kapitán hostů Michal Mašl. „Kluci to za stavu 0:3 a 4:5 nevzdali, ukázali velkou morální sílu,“ chválil ervěnický trenér Miroslav Pavlov. Spokojeni byli také fanoušci hostů. „Kluci jsou šikovní, tyhle obraty umějí. Věřila jsem jim,“ řekla Eliška Gutwirthová z Ervěnic, která do Vroutku přijela s několika desítkami fanoušků týmu z Chomutovska.

Zápas sledoval také Václav Kotal, trenér české reprezentační „šestnáctky“ . „Viděli jsme skvělé utkání, pěkné góly, dobré technické řešení situací. Z mého pohledu perfektní reklama fotbalu,“ řekl.

„Zápas byl super, počasí vyšlo, diváků hodně, takže paráda,“ zhodnotil utkání vroutecký místostarosta Petr Tempel, který ve fotbalovém areálu ve Vroutku prodává občerstvení.

Samuel DvořákZdroj: Deník / Petr KinštUtkání doprovodila řada soutěží, nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen Samuel Dvořák z Ervěnic-Jirkova. Samotný přímý přenos určitě nenudil. Televize jej prokládala rozhovory, medailonky, na úvod přenosu také představila městečko Vroutek.

Vroutek – Ervěnice-Jirkov 5:6 (3:1)

Branky: Volkman 2, Baierl, Chroust, Gutwald – Šlachta 2, Dvořák, Šefler, Dvořák, Král; Rozhodčí: Kolátor; ŽK 3:3; Diváci 940

FK Vroutek: Klíč – Kukla, Vlček, Machyna, Heinc – Pelikán (64. Gutwald), Zvoníček – Volkman (36. Levchenko), Sulovský, Baierl – Chroust

SK Ervěnice-Jirkov: Zajíc – Národa, Bystrý, Kuhz (46. Růžička), Šefler – D. Pěnkava (72. P. Pěnkava), Mašl (66. Niš), Dvořák, Mostovoj – Král (90. Emmer), Šlachta (81. Horáček)